Ellys første vaccination – og lidt om hvorfor vi vaccinerer

Igår fik Elly sin første vaccination – eller rettere vaccinationER. For det er jo 2 styks, en i hver af de små fede lårbasser. Og selvom hun har deller nok på lårene at gemme dem i så kunne det mærkes, hun skreg hjerteskærende og kiggede vældig bebrejdende på sygeplejersken som havde placeret de omtalte stik. De næste par timer forløb som på enhver anden dag, men så kom feberen snigende hen af eftermiddagen. Det samme gjorde gråden og hold da op hvor er det hårdt når man har en baby der normalt ikke græder mere end 30 sek ad gangen. Det var ikke feberen hun græd for, men derimod de ømme, ømme lårbasser, så selvom moren og faren mere end glædeligt ville bære og trøste så ville hun helst ligge i fred i slyngevuggen hvor vi ikke trykkede på de ømme ben.

Natten var da også noget mere urolig end ellers og vores stakkels pige kunne slet ikke finde ro. Derfor er moren også hoppet på kaffevognen her til morgen, noget der normalt kun sker få gange om året!

Men hvorfor gør vi det så? Når det er så træls og de små kan blive så kede af det? Vi tager lige en quick-tour gennem første del af børnevaccinationsprogrammet, nemlig dem som gives ved 3 mdr, 5 mdr og 12 mdr.

Difteri (strubehoste) er typisk en øvre luftvejsinfektion som giver feber, ondt i halsen, næseflåd, hæshed og forstørrede lymfeknuder. Det skyldes en bakterie der hedder corynebacterium diphtheriae. Vi vaccinerer fordi difteri kan give myocarditis (betændelse i hjertemusklen), neuropati (lidelse i nervesystemet) og blokere luftvejene. I Rusland døde cirka 5000 ud af 150.000 ramte under epidemien i 1990’erne.

Tetanus (stivkrampe) skyldes en bakterie der hedder clostridium tetani som findes i bl.a. jord og kan inficere mennesker gennem sår og andre brud på hud og slimhinder og gennem navlestumpen hos de nyfødte. Infektion angriber muskulaturen som bliver stiv og spastisk. Vi vaccinerer fordi infektion kan give både hjertestop og særligt respirationsstop. Dødeligheden er ca. 50 %.

Pertussis (kighoste) skyldes bakterien bordatella pertussis og er yderst smitsomt. Ved sygdommen ses langvarig hoste, ofte med en karakteristisk lyd. Sygdommen er alvorligst hos små børn. Vi vaccinerer fordi hosten kan blive så voldsomt at luftvejene blokeres af snot og slim. Vaccinen beskytter ikke 100 % men giver typisk et mildere forløb hvis barnet alligevel smittes. Der dør 300.000 på årsbasis i verden af kighoste.

Polio (børnelammelse) skyldes et virus som angriber nervesystemet. Symptomerne er nakkestivhed, muskelsvaghed, feber, utilpashed, kvalme og opkastninger. For langt de fleste – ca 99 % – er infektion mild men ca 0,1 % udvikler den yderst farlige tilstand paralytisk poliomyelitis som kan medføre blivende lammelser og død – og derfor vaccinere vi mod polio.

Epiglottit (betændelse i strubelåget) skyldes oftes bakterien haemophilus influenzae type B som der vaccineres mod. Tilstanden giver feber, halssmerter, synkesmerter, vejrtrækningsbesvær, savlen og evt hæshed. Vi vaccinerer fordi hævelsen i strubelåget kan blokere luftvejene og medføre død.

Leverbetændelse (hepatitis B) er kommet med i børnevaccinationsprogrammet pt. Det skyldes et virus og 90 % af børn vil ikke udvise symptomer på sygdommen i den akutte fase. Modsat vil langt de fleste små børn udvikle kronisk sygdom. Vi vaccinerer fordi kronisk sygdom kan give levercirrhose (skrumpelever) og er associeret til leverkræft.

Pneumokokker er en bakterie som kan give lungebetændelse, mellemørebetændelse, sepsis (blodforgiftning) og meningitis. Vi vaccinerer fordi man kan dø af disse tilstande og få hjerneskade af meningitis.

For at det her skal virke, måske endda virke så godt at vi udrydder de her sygdomme i Danmark og på sigt verden, så skal stort set alle børn vaccineres. Nogle børn er så syge af andre ting at de ikke kan tåle at blive vaccineret, men heldigvis kan vi der er forældre til raske børn sørge for at deres børn også er beskyttet. Det gør vi ved at slæbe vores raske små babyer afsted til lægen og få stukket dem i lårbasserne – selvom de hyler, selvom de får feber, selvom man måske mister en nattesøvn. For vores egne børns skyld og for alle andre børns skyld.

MFR-vaccinen skal jeg også nok komme rundt om når Elly når dertil.

Alle tal, facts, mm er taget fra Lægehåndbogen som findes på sundhed.dk

Reklamer

One thought on “Ellys første vaccination – og lidt om hvorfor vi vaccinerer

  1. Marie siger:

    Well said! Godt du gør opmærksom på vaccine. Vi fik den også i går dog uden så mange bivirkninger håber din lille pige har det bedre nu. Hilsen Marie og Flora fra mødregruppe

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s