14.02.15 #cphshooting

Til dig der idag skød og dræbte en mand ved krudttønden i København:
Selvom jeg godt er klar over at det var din hensigt, så tog du en andens mands liv idag. Jeg håber at du, hvor end du sidder, på et tidspunkt overvejer dette. At du har gjort noget der aldrig kan gøres om.
På den anden side af den hæk du stod tæt ved og affyrede skuddene ligger der et stort legeplads-område. Et område som sådan en lørdag eftermiddag er fyldt med legende børn og deres forældre. Jeg var der og jeg tror at du ændrede ikke kun mit liv men utrolig mange andres idag. Næste gang jeg hører en serie af brag siger jeg ikke at det bare er drengestreger eller fyrværkeri som jeg gjorde idag. Næste gang slår jeg ikke tanken om skud hen, for nu sidder følelsen i mig. Min dreng er så lille at han intet husker om dette imorgen, men de store børn som sad på gyngerne 30-40 meter væk og som pludselig blev flået ned og kastet i jorden af deres forældre vil være mærket for altid.

Til alle dem der stod og tog billeder
Hvorfor? For at dele det på facebook eller instagram? Så en stakkels familie måske ser deres far eller søn der inden de har fået besked om han er død eller levende? Jeg ved udemærket godt hvordan det er at være tiltrukket af blå blink men tænk jer lige om og hav respekt for dem som er såret og ikke selv kan sige fra.

Til dig på hjørnet af Jagtvej og Serridslevvej
Mens du stod og lyste af irritation og brokkede dig til en betjent over ikke at kunne komme forbi afspærringen var der en mand der mistede livet. Det kom jeg også til at sige til dig. Selvfølgelig er det ubelejligt og irriterende ikke at kunne komme hjem, men selvom du så blev holdt væk i -måske- flere timer og måske skulle fordrive tiden et andet sted så er du i live. Der er en familie et sted der har mistet deres mand, far, bror, søn. Lad politiet arbejde, det handler ikke om dig nu.

Til dig i bus 18
Jeg hørte ikke ordene der kom ud af din mund men jeg kunne forstå på optrinnet efter, at du kaldte den midaldrende, udenlandske chauffør for perker og bad ham skride hjem til sit eget land. En medpassager bad dig tale ordentligt og forlade bussen og du forsøgte at ‘retfærdiggøre’ dine udtalelser med skyderiet tæt på. Jeg får det dårligt, helt ind i knoglerne, over hvordan en gal mands handlinger nu kommer til at ramme uskyldige. I Danmark er vi bedre end det. Jeg tror på at tolerance og sammenhold er vejen frem. Jeg håber du går fremover istedet for at tage bussen.

Til alle andre
Oplevelsen idag sidder dybt i mig. Fordi jeg hørte det men alligevel ikke opfangede hvad der foregik. Fordi jeg måske kunne have gjort noget men var for naiv til at tro på at terroren kunne ramme så tæt på. Fordi jeg var langt fra og alligevel så tæt på at jeg var taknemmelig for at have min søn med hjem uskadt. Han fik et ekstra kys da jeg puttede ham til aften. Jeg er bekymret for hvad det er for en verden han kommer til at vokse op i og til.

Reklamer

11 thoughts on “14.02.15 #cphshooting

 1. Christine. siger:

  Til dig som skriver denne blog: Andres måde at reagere på (ham i bus 18, dem der tog billeder og ham på hjørnet) er vel ligeså meget i orden, som din måde at reagere på?
  Vi er alle forskellige.. Og at du har haft tid til at stå og se på og faktisk dømme disse førnævnte mens dette skete, gør vel dig til et helt almindelig menneske ligesom ham i bus 18, dem der tog billeder og ham på hjørnet!

  • dittemariej siger:

   Jeg forsøger at respektere at vi alle er forskellige men det synes jeg ikke gør alle reaktioner ok – fx synes jeg ikke det er ok at skyde andre mennesker fordi man er uenige med dem! Det håber jeg heller ikke at du synes er ok – i forskellighedens navn?!

   Jeg stod ikke og så på andre mennesker og dømte dem, jeg passerede dem der tog billeder da jeg forlod stedet, ham på hjørnet stod jeg ved siden af da vi blev holdt tilbage for udrykningskøretøjer og i bussen var jeg på vej hjem. Jeg synes ikke jeg dømmer dem, jeg kalder dem hverken grimme ting eller siger de er dårlige mennesker men prøver at pointere det uhensigtsmæssige i deres reaktioner, for det synes JEG at det var og det her er nu engang min side af sagen.

   At nogen tog billeder og at en hidsede sig op på hjørnet skete der nok ikke noget ved i denne omgang, men at kalde en uskyldig chauffør for skældsord pga eg skyderi han ingen relation har til, det synes jeg absolut er fuldstændig uacceptabelt ligegyldig hvor forskellig vi er og reagerer. Det er sådanne udtalelser der skaber had mellem mennesker uanset religion og hudfarve.

   • Tina Lysel siger:

    Det var en besynderlig sammenligning, Christine. Nu var jeg sammen med Ditte, og oplevede de samme hændelser som beskrevet i indlægget. Da Ditte er læge, ville hun naturligvis over at se hvad der var hændt, og om der var brug for hende. Manden i krydset stødte vi ind i, da vi ventede på at politi og ambulance kørte forbi og derfor stod stillestående det samme sted som ham. Manden i bussen opførte sig truende og voldsomt. Så du aner egentlig ikke hvad der foregik, måske du burde tænke over det først inden du blander dig på den måde.

  • Claus siger:

   @christine – hvis du virkeligt syntes, det er ok at sætte egne behov over den henstilling, du får fra en betjent, verbalt overfalde en buschauffør, der prøver at gøre sit arbejde eller at tage billeder for egen tilfredsstillelse i sted for at yde hjælp eller i det mindste fjerne sig for at lade andre gøre deres arbejde…. Så er der da virkeligt noget galt…

 2. Nanna siger:

  Puha. En forfærdelig oplevelse. Og i sådanne tilfælde er jeg glad for at bo i udkantsdanmark, vi er nok ikke lige på listen over oplagte mål. Jeg synes det er grimt det der er sket og tænker på de stakkels familier der blev ramt.

 3. frokenfregne siger:

  Dit indlæg rørte mig virkelig dybt og igen begyndte tårerne at trille, uden jeg kunne gøre noget som helst ved det. Om ca 5 uger bliver jeg mor for første gang. Jeg er flere gange i løbet af dagen spontant begyndt at græde. Jeg kan slet ikke rumme, at der er så meget ondskab i verden og at jeg lige gyldigt hvad jeg gør, aldrig vil kunne beskytte min søn 100% mod dem.

  Og til Christine: Selvfølgelig reagerer vi allesammen forskelligt. Men det er ALDRIG ok at kalde andre for perker og det er ALDRIG ok at man på baggrund af en enkelt persons sindssyge handlinger dømmer en hel befolkningsgruppe!

 4. C. Bertram siger:

  Kære ditte.
  Sikken et fint blog indlæg. Tror de fleste mødre frygter den verden børn skal vokse op i.
  Forfærdelige ting kan ske med kort varsel. Så når man står med sit barn på barsel så kan det hele virke så farligt.
  Personligt, for at undgå at blive depressiv over alt den ondskab, tænke jeg på alle de gode og varme mennesker jeg har mødt. Mennesker vis handlinger jeg forstår og føler mig tryg ved. Jeg håber det er en lille procent del af verden der besidder evnen til at ville skade andre.

 5. Brian Sundstrup siger:

  Hej Dittemor.

  Vil blot sige at jeg blev meget rørt over dit indlæg for to år siden – og dengang postede jeg det både på Faceboog og Twitter. Her til morgen gør FB mig opmærksom på begivenheden for to år siden – og jeg er lige så bevæget som dengang og i højere graf tolkerer relevansen i et endnu mere raammende og perspektiverende samfundsportræt.

  Så det fik en “Re-post” – og så håber jeg at du og familien er kommet jer over oplevelserne. På denne dag var jeg selv lukket inde i en workshop hele dagen og ude om aftenen – og anede ingenting før jeg ved midnatstid stod på Nørreport station som et omtumlet spørgsmålstegn da der pludseligt var en panisk stemning med stort politiopbud midt i en evakuering. Vi bare løb og løb og løb og først da jeg sætter mig på Dronnig Louises bro med min telefon og læser nyheder omgår det op for nig hvad der er sket i løbet af dagen. Tror jeg et øjeblik blev ramt af en frygt som jeg aldrig før har oplevet – og aldrig glemmer.

  Fik bare lyst til at dele det med dig her på Bloggen.

  Pas på familien og din Blog!

  //BS

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s