DIY – Sengetøj med piping

Anton har fået en juniordyne i sin tremmeseng – babydynen lå altid bare som en lille bylt nede i fodenden så det var tid til en der fylder lidt mere. Med juniordyne følger juniorsengetøj og sådan noget koster, hold nu fast, typisk 499 kr. pr. sæt. Det er godt nok pricy! Så selvom jeg godt kan lide rigtig mange af dem der kan købes – og jeg kan nævne i flæng; soft gallery, ferm living, by nord, cam cam osv, så har jeg simpelthen ikke råd lige pt. Heldigvis er det rimelig straight forward at sy selv så her følger min vejledning. Jeg garanterer ikke for at den er sy-teknisk korrekt, men den fungerer.

Der skal bruges:

Stof – bomuld, fx poplin. Mål afhænger af størrelse og bredde.
Piping / tittekant.
Grosgain-bånd (alternativt trykknapper eller lynlås)

Babysengetøj måler 70 x 100 og 40 x 45.
Juniorsengetøj måler 100 x 140 og 40 x 45.

Punkt 1
Vask og stryg stoffet. Jeg har op til flere gange sprunget det her skridt over og det giver bare et dårligere resultat så selvom det er kedeligt så gør det!

Punkt 2
Placer stoffet ret mod ret og klip til dynebetræk og hovedpudebetræk. Mht hovedpuden så laver jeg et “overlap” da jeg ikke synes det er rart at ligge med hovedet på bånd, knapper eller lynlås. Derfor klipper jeg et stykke på 40 x 45 og et stykke på 40 x 65.
Husk at ligge sømrum til!!
IMG_2661

Punkt 3
Jeg kan godt lide at hjørnerne er afrundede og synes også det er nemmere i forhold til pipingen. Jeg bruger en skål fundet i køkkenet til at tegne efter så de bliver ens, det kan gøres i frihånd men det giver ofte problemer med at få dem til at passe sammen senere.
IMG_2662

Punkt 4
Det lange hovedpude-stykke klippes midt over så man har to der måler 40 x 32,5 (+sømrum).

Punkt 5
Alle stykker overlockes rundt i kanten – alternativt zigzagges.

Punkt 6
Fastgør pipingen hele vejen rundt med knappenåle. Sæt nålene på tværs så du kan sy hen over dem. Jeg sætter pipingen et par milimeter inde så jeg er sikker på at overlocksømmen ikke bliver synlig. Samlingen kan laves som vist på billedet – bare husk at den helst ikke skal være der hvor åbningen på betrækket skal være, det bliver ikke så pænt. Pipingen sys fast hele vejen rundt på det ene dyne-stykke og det pude-stykke som måler 40 x 45 (+sømrum).
IMG_2663
IMG_2664

Punkt 7
Læg de to dynestykker ret mod ret og sæt knappenåle hele vejen rundt. Start ved de to hjørner på den ene korte led (der hvor åbningen skal være) og arbejd op ad de lange sider – selvom stykkerne er klippet helt ens ender det ene altid med at være længere end det andet (i hvert fald for mig) og det kan man regulere på denne måde uden det gør noget (se billede).
På de to pudestykker laves et ombuk ved de rette hjørner og der laves en stikning. Det ene stykke placeres ret mod ret med det stykke med pipingen. Bagefter lægges det andet ovenpå også ret mod ret. Sæt knappenåle rundt.
Både dyne og pudebetræk sys hele vejen rundt. Sy på den side hvor pipingen allerede er syet fast, så kan du se den første stikning. Den nye stikning skal sidde længere inde end den første, helst helt inde ved den runde del af pipingen men det kan være svært synes jeg.

HUSK AT LADE CA. 40-50 CM STÅ ÅBEN PÅ DEN ENE KORTE LED AF DYNEBETRÆKKET!
IMG_2665
IMG_2671
IMG_2672
IMG_2666

Punkt 8
Vend begge dele om. Nogle vælger at stoppe her. Jeg syer oftest en pyntestikning hele vejen rundt, især hvis det ikke er lykkedes mig at få skjult syningerne ved pipingen ordentligt.

Punkt 9
Jeg bruger bånd ved åbningen da jeg synes poplin er for tyndt til trykknapper og jeg hader lynlåse. Men man kan gøre lige som man lyster. Voila. Sengetøj.
IMG_2677
IMG_2676

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s